Volautomatische schoudervuurwapens: de pistoolmitrailleur en het stormgeweer.

Naar aanleiding van de loopgravengevechten in de Eerste Wereldoorlog ontstond er een nieuw soort vuurwapen dat bijzonder geschikt was voor het gebruik in beperkte ruimten. Het was de pistoolmitrailleur (soms incorrect “machinepistool” genoemd). Dat was een volautomatische karabijn, ingericht om pistoolpatronen te verschieten. Dit wapen zou, naast het geweer, het belangrijkste infanteriewapen worden. Tussen de wereldoorlogen werd het verder ontwikkeld maar pas in de Tweede Wereldoorlog kreeg het de vorm die we nu kennen met wapens als de Engelse Stengun, de Duitse MP 40 en de Amerikaanse M3 “Grease gun”.

Een klasse wapens die gezien kan worden als een kruising tussen het geweer en de pistoolmitrailleur is het stormgeweer. Het concept hiervan werd in 1942 in Duitsland ontwikkeld en omvatte een kort geweer voor een patroon met beperkte energie, dat zowel semi-automatisch als volautomatisch kon schieten.

De mogelijkheid om volautomatisch te schieten is de essentie van het stormgeweer. Het concept mondde uiteindelijk uit in het Sturmgewehr 44, dat gezien wordt als de vader van de huidige klasse stormgeweren, waaronder wapens als de Colt M 16 en de Kalashnikov AK 47.
Het kan niet gezegd worden dat er sinds de Eerste Wereldoorlog geen nieuwe vuurwapens meer ontwikkeld zijn. Het is echter wel zo dat de meeste wapens die we nu kennen gebaseerd zijn op ontwerpen die verschenen in de jaren tussen de introductie van het nitrokruit en de Eerste Wereldoorlog. Moderne grendelgeweren zijn gebaseerd op de Mauser 98, de Steyr 95 en de Lee Enfield; Moderne machinegeweren zijn meestal gebaseerd op ontwerpen uit die tijd. De Glock 17 heeft het trekkermechanisme van de Roth Steyr 1907; het Colt 1911 pistool is zelfs nog in gebruik. De materialen zijn veranderd. Plastic en aluminium worden nu toegepast, samen met precisie giettechnieken, stampen, lassen en andere manieren van massaproductie. De inhoud van magazijnen is vergroot. De basisprincipes waarop de wapens functioneren zijn echter hetzelfde gebleven.