Voordracht Britse militaire wapens in het KLM

Op zaterdag 3 november 2012 waren wij te gast bij het koninklijk leger museum te Brussel.

Voor de meeste onder ons voelt dit steeds weer aan als een beetje thuis komen.

In het auditorium van de hal Bordiau was het verzamelen geblazen.

Deze keer had BVVW in samenwerking met het legermuseum een gecombineerde voordracht georganiseerd.

De heer Stuart Taylor, tevens voorzitter van HBSA Northern Group, Leeds in Engeland verzorgde samen met Kurt Aelvoet (lid BVVW) de voordracht met als titel “De Evolutie van de Britse militaire vuurwapens in de 20st eeuw”.

Kosten noch moeite werd gespaard door het personeel van het KLM. De reeds indrukwekkende lijst met wapens die BVVW had bij elkaar staan werd royaal aangevuld door stukken uit de reserve van het museum.

Niet alleen de collectie wapens sprongen in het oog, ook diverse randanimatie in de vorm van ballistische kaarten, handleidingen maar ook medailles, aanzetkolven enz waren royaal aanwezig.


Een veertigtal verzamelaars en afgevaardigden uit binnen- en buitenland waren komen opdagen.

Zoals te verwachten werden technische details aangevuld met historische anekdotes die de geschiedenis kleurden. Engeland heeft een rijk koloniaal verleden waar wapens een belangrijke rol hebben gespeeld. Sommige veldslagen werden gewonnen door superieure wapens, sommige werden verloren door toedoen van ondoordachte tactieken. Ook dit kwam sterk aan bod.

Met zekerheid heeft iedereen wel iets bijgeleerd van elkaar.

Van voorlader tot SA, ongeveer alles is aan bod gekomen. Heel duidelijk was het wel dat de heer Stuart niet te spreken was over het laatste wapen dat nu in gebruik is in het Britse leger (SA80).


Na de voordrachten van de heer Stuart en Aelvoet was er de mogelijkheid om vragen te stellen of een babbeltje te doen. Nadien kom men een voordracht volgen bij de collega’s van SRAMA.  Ook hier waren velen enthousiast over de samenwerking. De meesten snuffelden nog even door het museum voor dat ze  tevreden en wijzer weer naar huis terug keerden.